Ampulz voorziet Duits wetenschappelijk instituut van 140 MW extra vermogen

In December 2017 hebben wij de opdracht gekregen voor het ontwerp en de levering van een 140 MW gelijkstroom systeem. Dit systeem wordt door het Max-Planck Institut fur Plasmaphysik in Garching bei Munchen gebruikt voor verdergaand onderzoek naar kernfusie. Deze opdracht levert meerdere jaren werk voor ons op. 

 

Het onderzoek naar kernfusie reacties vindt plaats in een zogenaamde Tokamak - een rond gebogen holle cilinder - waarin waterstofgassen gedurende enkele seconden worden verhit tot plasma’s van miljoenen graden.

 

Voor de verhitting en de opsluiting van het plasma worden steeds grotere en zwaardere voedingssystemen noodzakelijk. Huidige systemen zijn steeds meer de limiterende factor voor de werking van de Tokamak. Met name door het succesvolle research programma van het Max-Planck Institut groeit de vraag naar betere systemen.

 

De komende jaren willen de onderzoekers de plasma-verhittings-tijd verlengen tot 10 s. Ook om de kans op storingen te voorkomen zijn nieuwe moderne systemen noodzakelijk. Reden voor het Max-Planck Institut om de huidige voedingsinstallatie uit te breiden met het in opdracht gegeven 140 MW gelijkstroom systeem.

De nieuwe voeding krijgt belangrijke functies mee voor het optimaliseren van het blindstroomverbruik en voor 4 quadranden bedrijf ter optimale controle van het plasma in de Tokamak. Hiervoor ontwikkelt Ampulz een nieuw digital control en data-acquisition systeem.  Verder wordt er een hoge mate van modulariteit toegepast die zodanig is gekozen dat bestaande converters kunnen worden vervangen in geval van storing of wanneer hogere eisen gesteld worden aan de verhittingstijd.

 

De ontwikkeling van het nieuwe control platform biedt Ampulz de mogelijkheid nieuwe hoogwaardige technologie te ontwikkelen ten behoeve van nauwkeurige energy flow control. Technologie die relevant is voor het dirigeren van elektrische energie in ieder gewenste richting, bijvoorbeeld opslag in accu’s of naar lokale gebruikers die daar om vragen.

Top